+420 607 683 430
info@fitkustka.cz
facebook.com/fitkustka PODZIMNÍ REDUKČNÍ KURZY srovnejte si jídlo na talíři i v hlavě - zdravé a efektivní hubnutí bez jojo efektu.
Fitkustka-banner-01
Fitkustka-banner-02
Fitkustka-banner-03
Fitkustka-banner-04
Fitkustka-banner-05
Fitkustka-banner-06
Fitkustka-banner-07
Fitkustka-banner-08
Přihlášení
newsletter
... nabídky, novinky, slevy

Zlobí vás zažívání, vsaďte na bylinky.

Máte problémy se zažíváním? Vsaďte na bylinky

Nechutenství, zácpa, nadýmání či průjem. To vše patří mezi trávicí problémy, které nám dokážou pořádně znepříjemnit život – a ne náhodou. Je to totiž daň za náš uspěchaný styl života, nepravidelný příjem stravy a pojídání nezdravých potravin. Pokud vaše zažívací potíže patří mezi ty mírnější, nemusíte hned běžet do lékárny a polykat tuby prášků. Pomoci vám může i příroda – vybrané bylinkové čaje jsou totiž velmi účinné a nezatíží váš organismus jako klasické léky. Jaké bylinky vám se zažíváním pomohou?

Anýz vonný

Není náhodou, že tuto rostlinku znali už staří Egypťané. Její pozitivní účinky na trávení využívali i Římané, kteří anýz přisypávali do slaného koláče podávaného na závěr bohatých hostin. Podporuje žaludeční a žlučníkové vylučování, napomáhá uvolnit křeče u lidí se žlučníkovými kameny a tiší střevní a žaludeční koliky. Zároveň má antimikrobiální účinky a jeho semena obalená v cukru potlačují zápach z úst.

Bazalka pravá

Tuto bylinku asi znáte jako výborné koření na těstoviny a další italská jídla. Kromě toho je to ale i léčivá rostlina. Má totiž protizánětlivé účinky při chorobách ústní dutiny a žaludku. Tlumí bolesti způsobené plynatostí a žaludeční potíže spojené s užíváním některých syntetických léků. A mimochodem – staří Řekové ji používali i na uštknutí hadem či škorpionem. Údajně to také byla první rostlina, která se objevila na hrobu Ježíše Krista.

Dobromysl obecná

Další rostlinka, kterou znáte jako koření – je to totiž oregano. Díky jejím dezinfekčním účinkům ji využívali už staří Egypťané, Arabové s ní léčili migrény a nervozitu. Kromě toho dobromysl posiluje celé tělo a napomáhá správné činnosti trávicího ústrojí.

Fenykl

Plod fenyklu má hned několik příznivých účinků na zažívání – mírní nadýmání a křeče břicha, podporuje trávení a správnou funkci střev. Navíc podporuje i tvorbu mateřského mléka a napomáhá vykašlávání.

Heřmánek pravý

Žádný výčet bylinek by nemohl být úplný, kdyby v něm chyběl heřmánek. Ne nadarmo je označován za všelék. Má totiž silné dezinfekční a protizánětlivé účinky, což lze využít téměř při všech nemocech. Co se týče trávicího ústrojí, napomáhá celkovému uklidnění. Dále tlumí křeče a ničí choroboplodné zárodky.

Hřebíček vonný

Také hřebíček má hned několik funkcí – pomáhá při otravách zkaženým jídlem, žaludečních katarech a dalších střevních problémech. Kromě toho má dezinfekční účinky a je jednou z nejúčinnějších bylinek působících proti bolesti. Jeho dávkování ale nepřehánějte.

Jetel luční

Při poruchách trávicího ústrojí využijete také jetel luční. Zastavuje zvracení, nadměrnou tvorbu slin i průjmy. Má pozitivní účinky na slinivku a dokáže dezinfikovat vnitřní orgány i čistit krev.

Kmín kořenný

Bez kmínu se v kuchyni neobejdeme – přidáváme ho k bramborám, masu i do chleba. A ne náhodou – pomáhá totiž proti nadýmání, zlepšuje trávení i činnost střev a dezinfikuje trávicí trakt. Podle antické legendy navíc odvar z kmínu chrání i před čarodějnicemi a je nezbytnou surovinou pro přípravu nápoje lásky.

Kopr vonný

Také kopr má své neoddiskutovatelné místo v naší kuchyni. Výhodou této silně aromatické bylinky je, že podporuje činnost žaludku a střev. Zároveň zlepšuje trávení a mírní plynatost. Využít ho můžete i v případě, že trpíte střevní kolikou.

Majoránka zahradní

Ani majoránka není oblíbeným kořením jen tak náhodou. Těžká jídla jsou díky ní lépe stravitelná, zároveň tato bylinka podporuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu. Legenda dokonce praví, že podle bohyně krásy a lásky Afrodité byla majoránka symbolem radosti.

Máta peprná

Mátový čaj vám při bolestech břicha možná podávaly už vaše maminky či babičky. Příznivé účinky máty jsou totiž velmi známé. Tato bylinka, z níž se využívá nať i list, má pozitivní vliv na vylučování žaludečních šťáv, tlumí křeče i nadýmání a podporuje celkovou funkci zažívacího ústrojí.

Měsíček lékařský

Že se jedná o léčivou bylinku, je jasné už z názvu. Také měsíček je považován za všelék, z nějž je možné připravovat nejrůznější odvary a mastičky. Důležité je, že má protizánětlivé účinky. Navíc pomáhá předcházet rakovině. V oblasti zažívání je užitečným pomocníkem při onemocnění jater a žlučníku a podporuje trávení během křečových stavů.

Řebříček obecný

Tuto vytrvalou rostlinku využijete při veškerých poruchách trávicí soustavy, problémech se žlučníkem, křečích i vředových onemocněních žaludku či dvanácterníku. Kromě toho řebříček podporuje trávení, produkci žaludečních šťáv a chuť k jídlu. Dávkujte ho ale opatrně, pokud byste to přehnali, můžete si přivodit závratě, bolesti hlavy i pocity omámení.

Smetánka lékařská

Jedna z nejhojněji rostoucích květin má silné léčivé účinky. Využívá se při léčbě trávicího ústrojí – především jater. Kromě toho podporuje činnost žlučníku, střev i slinivky břišní. Lístky si můžete přidat do jarních salátů – získáte tak potřebné vitamíny, které vám po dlouhé zimě jistě budou chybět.

Tymián obecný

Tymián má především výrazné antibiotické a antimykotické účinky. Dokáže kompletně vydezinfikovat celé trávicí ústrojí a vyhnat nebezpečné střevní parazity. Zároveň tlumí bolest i křeče. Nelze jej však užívat dlouhodobě.

Bylinky nevyřeší vše

Jestliže vaše zažívací problémy přetrvávají nebo máte velmi silné bolesti, rozhodně neváhejte a navštivte svého lékaře. Může se totiž jednat o vážnější onemocnění. Některé bylinky navíc nejsou vhodné pro děti a těhotné ženy.