+420 607 683 430
info@fitkustka.cz
facebook.com/fitkustka PODZIMNÍ REDUKČNÍ KURZY srovnejte si jídlo na talíři i v hlavě - zdravé a efektivní hubnutí bez jojo efektu.
Fitkustka-banner-01
Fitkustka-banner-02
Fitkustka-banner-03
Fitkustka-banner-04
Fitkustka-banner-05
Fitkustka-banner-06
Fitkustka-banner-07
Fitkustka-banner-08
Přihlášení
newsletter
... nabídky, novinky, slevy

Blbá nálada, deprese, pomůže jídlo?

Jídelníček proti depresím – jak na to?

Špatnou náladu mívá čas od času každý z nás. Stačí deštivé počasí, neúspěch v práci či hádka v rodině. V některých případech však tato špatná nálada přeroste až v opravdu velký problém, kterým jsou deprese. A to nemluvíme jen o „depkách“, které vás přepadnou třikrát do měsíce, ale o opravdovém klinickém problému. Věděli jste, že i v takovém případě vám může pomoci jídlo?

Nemáme však na mysli přejídání. I to ale k depresím patří. Zatímco někteří lidé s touto nemocí trpí nechutenstvím, jiní se snaží pocit prázdnoty zahnat jídlem. Především tím sladkým plným sacharidů. Je ostatně dobře známo, že čokoláda zlepšuje náladu. Jsou však i zdravější potraviny, které vám pomohou. Hlavně je potřeba myslet na to, aby vaše strava byla vyvážená a plnohodnotná. Právě to většina pacientů s depresemi opomíjí. Chybí jim pak potřebné vitamíny a minerály, především vitamíny řady B, vitamín C, vápník, hořčík, měď, železo a draslík.

Alkohol a kofein opravdu ne

Další problém je v tom, že spousta lidí své deprese „řeší“ alkoholem. Žádné řešení to samozřejmě není, alkohol sice lidskou psychiku utlumuje, druhý den jsou však nepříjemné stavy ještě mnohem horší. Navíc také alkohol přispívá ke zvratům nálady a potlačuje chuť k jídlu, čímž narušuje zdravý životní styl. Nevhodný je i kofein, prohlubuje totiž depresi a navíc způsobuje nespavost, kterou lidé s depresí trpí velmi často. Pití kávy, čaje či kolových limonád se proto raději vyhněte. Pokud jste však byli zvyklí pít třeba pět šálků kávy denně, počítejte s tím, že se dostaví příznaky náhlého nedostatku kofeinu, mezi něž patří bolesti hlavy a letargie. Do tří dnů by však tyto problémy měly odeznít.

Zdravé jídlo je základ

Jaké jídlo si tedy dopřát? Především celozrnné obilniny, libové maso, čočku a jiné druhy luštěnin, tučné ryby, vejce, mlže, korýše a vnitřnosti. Z nich získáte dostatečné množství vitamínu B, zinku, mědi, draslíku, hořčíku i železa.
Pro přísun vitamínu C jezte dostatečné množství čerstvého ovoce a zeleniny – velmi vhodné jsou pomeranče, melouny, bobulovité plody, zelí, brokolice a chřest. Jezte také mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku. Díky nim se vám zvýší zásoby vápníku.

Dostatek pohybu ničím nenahradíte

Nezapomínejte ani na dostatek pohybu. Díky němu se vám do těla bude uvolňovat endorfin – hormon štěstí. Zdravý životní styl je ostatně základem pro dobrou náladu. Nespoléhejte ale na to, že správná strava vyřeší vaše problémy. Pokud trpíte vážnými depresemi, nebojte se vyhledat odbornou lékařskou pomoc. Na návštěvě psychiatra není nic špatného a v některých situacích vám opravdu dokáže pomoci jedině on.

Pamatujte, že dobré jídlo pomáhá dobré náladě a v jídelníčkách od Fitkůstky vám "naordinujeme" takové jídlo, které máte rádi. Nebojte, i tlačenka může být. :-)