+420 607 683 430
info@fitkustka.cz
facebook.com/fitkustka PODZIMNÍ REDUKČNÍ KURZY srovnejte si jídlo na talíři i v hlavě - zdravé a efektivní hubnutí bez jojo efektu.
Fitkustka-banner-01
Fitkustka-banner-02
Fitkustka-banner-03
Fitkustka-banner-04
Fitkustka-banner-05
Fitkustka-banner-06
Fitkustka-banner-07
Fitkustka-banner-08
Přihlášení
newsletter
... nabídky, novinky, slevy

Goji alias kustovnice čínská. Zdraví v malé bobulce?

Pohádková čínská bobulka? 

Zažene chuť na sladké, pomáhá hubnout a obsahuje důležité vitamíny a minerály. Že to zní jako pohádka? Není tomu tak. Hovoříme o keřovité trvalce z čeledi lilkovitých, která dorůstá až do výšky tří metrů a jejíž plody jsou oranžovočervené bobule elipsoidního tvaru. Známá je jako kustovnice čínská, nebo také goji, goji berry či wolf berry.

Nic vám to neříká? Na tom není nic zvláštního, do širšího povědomí se totiž tato rostlinka dostává až v posledních letech. Přestože její léčivé účinky staří Číňané využívali už před mnoha staletími. Tradiční čínské lékařství se bez ní neobešlo a Číňané ji dodnes polykají jako základní potravinový doplněk. Na rozdíl od některých jiných doplňků stravy je však kustovnice čistě přírodní a nemá žádné vedlejší účinky. Je tak vhodná pro lidi všech věkových kategorií krom dětí do dvou let.

Spousta příznivých účinků

Důvodů, proč je goji tak oblíbené, je hned několik. Především je plné vitaminů A, B i C, esenciálních aminokyselin a betakarotenu. Obsahuje i důležité stopové prvky, jako je vápník, železo, selen a zinek. Díky tomu má řadu příznivých účinků: podporuje imunitu i správnou funkci jater a ledvin, zpomaluje stárnutí, napomáhá krvetvorbě, snižuje hladinu cukrů a tuků v krvi, snižuje riziko vzniku rakoviny, umožňuje snadněji překonat stres a únavu a zpevňuje šlachy. Dále kustovnice čínská pomáhá lidem, kteří trpí závratěmi, bolestmi kloubů, cukrovkou, chronickým kašlem, lupénkou a dalšími kožními chorobami, astmatem i některými druhy alergie. Podporuje i mužskou potenci a regeneraci svalů.

Kustovnice čínská a hubnutí

V neposlední řadě kustovnice čínská podporuje hubnutí. Právě dostatečný přísun vitamínů a minerálů je u redukčních diet nesmírně důležitý. Pomáhají totiž tomu, aby se strava měnila na energii a neukládala se v podobě tuků. Goji je obsahuje a navíc 30 gramů sušených plodů má jen přibližně 90 až 120 kalorií. 

Goji tedy může pomoci úplně každému. Je ale nutné ho správně dávkovat – doporučuje se 15 až 30 gramů sušených plodů denně. Ale nejezte je najednou, raději si tuto dávku rozložte na celý den – kustovnici si můžete dát, kdykoli vás přepadne chuť na cukrovinky, má totiž sladkou chuť. Vyhněte se ale její konzumaci před ulehnutím, mohly by se dostavit problémy s nespavostí. 

Dávku v žádném případě nepřekračujte, snadno by došlo k narušení správné funkce vašeho zažívání. Jestliže ale budete goji jíst pravidelně v doporučovaných dávkách, pozitivní změny byste na sobě měli začít cítit během pár týdnů.

Je ale potřeba, abyste jedli opravdu kustovnici čínskou. Na našem území totiž běžně na plotech a u železničních tratí roste její příbuzná kustovnice cizí. Ta vám ale ani zdaleka neprospěje tolik jako kustovnice čínská.  

Příprava kustovnice čínské

Goji si můžete dopřát na mnoho způsobů. Konzumuje se čerstvá i sušená, ve formě dezertů či kaší, ale i ve šťávách a čajích. Plody kustovnice čínské jsou už dnes běžně k dostání na internetu, ve specializovaných obchodech se zdravou výživou i v některých supermarketech.

Na internetu seženete i sazenice této rostlinky, takže si ji můžete vypěstovat doma a mít ji tak stále po ruce. Není na tom nic těžkého, goji totiž pochází z drsných podmínek Himalájí a Číny. Stačí, aby rostlina měla dostatečné množství světla a lehkou půdu s pH přibližně 8. Zalévat ji stačí jednou měsíčně.