+420 607 683 430
info@fitkustka.cz
facebook.com/fitkustka JARNÍ REDUKČNÍ KURZY hubnutí do léta startujeme od 17.3.2024, rezervujte včas!
Fitkustka-banner-01
Fitkustka-banner-02
Fitkustka-banner-03
Fitkustka-banner-04
Fitkustka-banner-05
Fitkustka-banner-06
Fitkustka-banner-07
Fitkustka-banner-08
Přihlášení
newsletter
... nabídky, novinky, slevy

Co jíst proti zácpě?

Trpíte zácpou? Poradíme vám, co jíst

Zácpa je nepříjemný zdravotní neduh, který čas od času potrápí každého. Důvod je jednoduchý – náš jídelníček je stále chudý na ovoce, zeleninu a celozrnné potraviny. K tomu si přidejte nedostatek pohybu a na problém je zaděláno. Na první pohled se může zdát, že zácpa je zanedbatelná záležitost. Jenže to tak není. Dlouhotrvající zácpa zvyšuje pravděpodobnost vzniku nejrůznějších onemocněních tlustého střeva – a to i rakoviny. Při zácpě totiž nedochází k pravidelnému pohybu střev, který je pro zdravý život nepostradatelný.

Atonická a spastická zácpa

Rozlišují se dva typy zácpy. Prvním z nich je zácpa atonická způsobená nedostatečným svalovým napětím. Tu si můžete přivodit v případě, že budete málo pít, ve vašem jídelníčku bude chybět vláknina, nebo se budete málo hýbat. 

Druhým typem je zácpa spastická, která je charakteristická nepravidelnou stolicí. Objevuje se u lidí trpících nervovými poruchami či ucpáváním tlustého střeva, ale také u kuřáků a těch, kteří holdují dráždivé stravě.

Ovoce, zelenina a celozrnné obiloviny

Ať už trpíte kterýmkoli typem této nemoci, existují potraviny, které vám zaručeně pomohou. Patří mezi ně neloupané ovoce, zelená listová zelenina a celozrnné obiloviny. Obsahují totiž vlákninu a některé formy škrobu, které napomáhají činnosti trávicí soustavy. Stejně pracují i látky obsažené v kávě, fících, švestkách a rebarboře. Naopak omezte potraviny obsahující rafinované sacharidy.

Dodržujte správný pitný režim a hýbejte se

Kromě toho je třeba dbát na dostatečný pitný režim, pokud vypijete méně než 1,5 litru vody denně, trávenina ve střevě vám ztvrdne a pohybuje se pak jen velmi těžko. Velmi důležitý je i pravidelný pohyb – i ten totiž podporuje pohyb střev. Jestliže celé dny vysedáváte u počítače, není to to pravé. 

Od projímadel ruce pryč

Rozhodně ale zácpu neřešte jen projímadly – ta by se měla užívat v co nejmenší míře. Jejich dlouhodobé užívání může nakonec celý trávicí systém rozhodit. Střeva se totiž na ně začnou spoléhat a bez nich už nebudou správně fungovat. Vsaďte raději na zdravý životní styl a dostatečné množství vlákniny. Odborníci doporučují denně přijmout 20 až 30 gramů této látky, průměrný Čech jí však podle průzkumů sní jen asi 12 gramů.

Jestliže ale vaše problémy přetrvávají delší dobu, nebo vás často bolí břicho, raději vyhledejte lékařskou pomoc. Mohlo by jít o závažnější onemocnění.

Nic se nemá přehánět

Na závěr pro vás máme perličku, která ukazuje, že nic se nemá přehánět. Už v roce 1990 přišel americký lékařský časopis s příběhem muže, který se snažil zbavit zácpy. Na radu lékaře (!) každé ráno posnídal misku otrub. Jenže k tomu užíval i diuretika a neměl dostatečný příjem tekutin. Už po deseti dnech této speciální „diety“ tak putoval na operační sál, kde mu museli složitým způsobem zprůchodnit střeva. Měl je totiž ucpaná hroudou otrub.