+420 607 683 430
info@fitkustka.cz
facebook.com/fitkustka JARNÍ REDUKČNÍ KURZY hubnutí do léta startujeme od 17.3.2024, rezervujte včas!
Fitkustka-banner-01
Fitkustka-banner-02
Fitkustka-banner-03
Fitkustka-banner-04
Fitkustka-banner-05
Fitkustka-banner-06
Fitkustka-banner-07
Fitkustka-banner-08
Přihlášení
newsletter
... nabídky, novinky, slevy

Chceme nízkotučné, bez cukru, nízkoenergetické, ale jak vlastně trávíme?

Jak lidské tělo tráví jednotlivé složky potravin?

Trávicí ústrojí je složitý systém. Musí totiž trávit přijímanou potravu, vstřebávat z ní důležité živiny a další nezbytné prvky a zároveň vylučovat nestrávené zbytky. Díky tomu mohou z těla odejít látky, které jsou nejen nepotřebné pro metabolismus, ale zároveň by mohly být i toxické.  

Samotné trávení probíhá tak, že se potrava stále zmenšuje a rozkládají se jednotlivé látky. Toto postupné trávení lidskému organismu umožňuje vstřebávání jednotlivých složek potravin a získávání potřebné energie. Přestože trávení začíná už v ústech, nejdůležitější úlohu má tenké střevo, které řídí rozklad potravin tak, aby bylo možné využít co nejvíc živin. Látky totiž musí získat určitou strukturu, aby vůbec bylo možné jejich vstřebávání do krve. Tomu napomáhají i bakterie, které se nacházejí ve střevě.

Nezdravá strava přetěžuje trávicí trakt

Při trávení se spotřebovává velké množství energie – a pokud jíme nevyváženou a nezdravou stravu, je této energie potřeba ještě víc. Dochází tak k přetěžování trávicí soustavy.

Trávení sacharidů začíná v ústech

Ale vezměme to postupně. Samotné trávení potravin začíná už v dutině ústní, kde dochází k trávení sacharidů. Ve slinách se totiž nachází enzym amyláza, který rozkládá polysacharidy škrob a glykogen. Tento enzym se nachází i v jícnu a hltanu a postupným posouváním potravy se z polysacharidů stává disacharid maltóza.  

Sacharidy se pak zpracovávají i v tenkém střevě. Maltóza se následně s pomocí enzymu maltáza přeměňuje na dvě molekuly glukózy, sacharózu štěpí enzym sacharáza na fruktózu a glukózu, laktózu enzym laktáza rozkládá na galaktózu a glukózu. Tyto jednoduché cukry se následně vstřebávají do krve.

K trávení tuků jsou potřeba žlučové soli 

Náročnějším procesem je trávení tuků, které začíná v tenkém střevě. Vzhledem k tomu, že tuky nelze rozpustit ve vodě, musí proběhnout proces emulgace. Znamená to, že pomocí žlučových solí dochází ke štěpení na malé kapénky. Ve dvanáctníku pak tyto kapénky štěpí enzymy lipázy.

V tenkém střevě se zpracovávají i nukleové kyseliny, především DNA a RNA. Štěpí je enzym nukleáza, a to na nukleotidy. Ty se prostřednictvím nukleotidázy přeměňují na nukleosidy. Ani tím tento složitý proces nekončí. Enzym nukleosidáza totiž ještě nukleosidy mění na jednotlivé dusíkaté báze, kyselinu fosforečnou a cukr. 

Trávení bílkovin je náročná záležitost

Zdaleka nejsložitějším i energeticky nejnáročnějším procesem však je trávení bílkovin. Začíná v žaludku, kde se z potravin a žaludečních šťáv vytváří trávenina kašovité struktury. V kyselém prostředí žaludku (vlivem vysoké koncentrace kyseliny chlorovodíkové má pH žaludku hodnotu kolem dvou) se v potravě narušuje mezibuněčná hmota. 

Žaludeční šťávy dále rozkládají bílkoviny na menší polypeptidy, které se v tenkém střevě pomocí enzymu trypsinu mění na peptidy. Enzymy aminopeptidázy, karboxypeptidázy a dipeptidázy následně jednotlivé řetězce mění na aminokyseliny. Pokud je v jídle bílkovin příliš moc, jako vedlejší produkt vzniká i amoniak. Tato látka se pak vylučuje prostřednictvím moči i plynů.

Nezapomínejte na vlákninu

Pro správné trávení je nezbytné, aby všechny jeho složky fungovaly dobře a bez problémů na sebe navazovaly. Neobejde se ale ani bez dostatečného přísunu vlákniny. Přestože ji lidský organismus nedokáže strávit, podporuje vstřebávání a průchod střevního obsahu, růst prospěšných bakterií, vylučování stolice a toxických látek i samotné trávení. Kromě toho pomáhá zpomalit uvolňování glukózy do krve a vstřebávání tuků a cholesterolu, váže i látky, u nichž hrozí riziko, že by mohly v trávicím systému způsobit nádory.

Ať už máte rádi to nebo to, vždy je dobré mít správný a vyvážený jídelníček, který pomůže nejen k lepší váze a dobrému pocitu, ale hlavně pomůže vašemu tělu. A na takové jídelníčky se můžete s Fitkůstkou spolehnout.