+420 607 683 430
info@fitkustka.cz
facebook.com/fitkustka JARNÍ REDUKČNÍ KURZY hubnutí do léta startujeme od 17.3.2024, rezervujte včas!
Fitkustka-banner-01
Fitkustka-banner-02
Fitkustka-banner-03
Fitkustka-banner-04
Fitkustka-banner-05
Fitkustka-banner-06
Fitkustka-banner-07
Fitkustka-banner-08
Přihlášení
newsletter
... nabídky, novinky, slevy

Zhubnu s bezlepkovou dietou?

Je bezlepková dieta vhodná i pro zdravé lidi?

Lidé, kteří trpí celiakií, tedy nesnášenlivostí lepku, jsou často velmi štíhlí. I to je důvod, proč řada zdravých lidí volí bezlepkovou dietu, přestože je k tomu jejich zdravotní stav nenutí. Ne vždy pak ale má taková dieta úspěch. Řada bezlepkových výrobků totiž obsahuje velké množství kalorií a zároveň postrádá výživné prvky, které jsou pro zdravé lidi nepostradatelné. 

Bezlepková dieta je určena lidem, kteří trpí intolerancí lepku. Jedná se o běžně rozšířený zdravotní problém, kterým trpí přibližně 1 ze 200 – 250 lidí. Spojena bývá také s autoimunitními chorobami štítné žlázy, cukrovkou I. typu a některými dalšími onemocněními. U celiaků nedochází ke správnému zpracování lepku a vytváří se proti němu protilátky, které však ve výsledku napadají vlastní tkáně, konkrétně výstelku tenkého střeva.

Strava bez lepku

To se pak projevuje bolestmi břicha, nechutenstvím, křečemi v břiše i průjmy. Celiaci proto musí ze svého jídelníčku postupně vyřadit potraviny obsahující lepek. Musí se tedy vzdát pokrmů z pšenice, žita, ječmenu a ovsa. Za ně jsou vhodnou alternativou sójové boby, proso, kukuřice, pohanka, rýže a brambory. Dopřát si mohou i libové maso, ryby, vejce a podobně.

Otázka zní jasně: Dá se s bezlepkovou dietou zhubnout? I odpověď je na první pohled jasná: Ano. Sníží se totiž množství přijímaných sacharidů, budete jíst více ovoce a zeleniny, ryb a libového masa. Nepočítejte ale s tím, že jakmile začnete držet bezlepkovou dietu, ihned zhubnete. Řada lidí trpících celiakií je totiž štíhlá právě proto, že bezlepkovou dietu nedodržuje a následně trpí všemožnými zdravotními komplikacemi. To mnohdy může vést až k podvýživě. A to rozhodně není zdravý způsob hubnutí!

Inspirujte se bezlepkovou dietou. Ale všeho s mírou

Spousta bezlepkových potravin, jako jsou kukuřičné lupínky, amarantové křupky a rýžové chleby vás navíc nedokáží zasytit na delší čas a rychle se z nich uvolňují sacharidy. Proto pokud netrpíte celiakií, je zbytečné tyto bezlepkové potraviny upřednostňovat před klasickým celozrnnými potravinami s lepkem, které vás zasytí na mnohem delší dobu. Stačí jen z jídelníčku vyřadit výrobky z bílé mouky. Sami uvidíte, že jídelníček z části založený na bezlepkové dietě je velmi podobný těm, které se běžně doporučují na zhubnutí.

Kromě toho by racionální strava měla být pestrá, což vám bezlepková dieta nezaručí. Navíc nákup potravin bez lepku může pěkně provětrat vaši peněženku. Redukční dieta vám bude fungovat v případě, že budete mít jídelníček na míru, který bude obsahovat racionální stravu, omezíte energetický příjem a pravidelně se budete věnovat nějaké pohybové aktivitě.

Ať už musíte nebo chcete dodržovat bezlepkovou dietu a mít správný a vyvážený jídelníček, rádi vám poradíme a vytvoříme přesně na míru.