+420 607 683 430
info@fitkustka.cz
facebook.com/fitkustka JARNÍ REDUKČNÍ KURZY hubnutí do léta startujeme od 17.3.2024, rezervujte včas!
Fitkustka-banner-01
Fitkustka-banner-02
Fitkustka-banner-03
Fitkustka-banner-04
Fitkustka-banner-05
Fitkustka-banner-06
Fitkustka-banner-07
Fitkustka-banner-08
Přihlášení
newsletter
... nabídky, novinky, slevy

Prášky na hubnutí? Fungují?

Na prášky podporující hubnutí zapomeňte. Jinak si můžete zadělat na velké zdravotní problémy.

Lehnu si k televizi a budu hubnout bez práce a námahy. Žádná změna životního stylu, ani úprava jídelníčku, natož nějaké cvičení. Stačí jen spolykat pár prášků. Přesně to slibuje většina léků na hubnutí. Už teď je vám určitě jasné, že je to nesmysl. Kdyby něco takového opravdu fungovalo, po světě by přece nechodili obézní lidé. Ale pozor! Nejen, že prášky podporující hubnutí nefungují tak, jak slibují mnohé reklamy, navíc vám mohou i pořádně uškodit.

Léky, které podporují hubnutí, se nazývají anorektika. Mají za úkol snižovat chuť k jídlu a navodit pocit sytosti. Je tedy jasné, že působí především na lidskou psychiku. Jsou určeny výhradně lidem, kteří trpí obezitou a s ní spojenými zdravotními problémy. Pokud vás trápí jen pár kilo navíc, příliš vám nepomohou. 

Závislost se vytvoří velmi snadno.

Řada z nich vám může přinést víc škody než užitku. Kromě jiné si na nich velmi snadno můžete vypěstovat závislost. A pokud si léky na hubnutí pořídíte prostřednictvím internetu na černém trhu, máte na problém zaděláno!

Fentermin, sibutramin a orlistat.

Velmi nebezpečné jsou léky obsahující účinnou látku fentermin. Sice opravdu snižují chuť k jídlu, ale zároveň způsobují i spoustu nepříjemných vedlejších účinků – například sucho v ústech, ale také nespavost, závratě a dokonce i zvracení. Zároveň je nesmí užívat lidé, kteří trpí ischemickou chorobou srdeční, nebo mají vysoký krevní tlak – a přesně to jsou problémy, které jsou často spojené právě s obezitou. Nebezpečné jsou i pro pacienty se zeleným zákalem. Nevhodné jsou i léky, které obsahují sibutramin. I ony mají přispět k omezení chuti k jídlu, zároveň ale mají i podobné vedlejší účinky jako prášky s fenterminem. Sice snižují hladinu cholesterolu v krvi, ale na druhou stranu nebezpečně zvyšují tlak a tep. Nevsázejte ani na léky s obsahem látky orlistat. Díky ní se sice z potravy nevstřebává tolik tuků a dochází k zlepšení krevního tlaku, ale velmi často se objevuje také průjem a bolest břicha.

Rychle ruce pryč!

Nezapomínejte také na to, že používání jakýchkoli léků je vždy zátěží pro naše tělo, především pak pro játra. Existují sice i doplňky stravy, které jsou volně k dostání a nejsou tak silné. Jejich nevýhodou ovšem je, že nepodléhají přísným kontrolám pro léky – pouze potravinářským předpisům. Dejte proto raději od všech těchto „zaručených“ preparátů ruce pryč. Pojďme hubnout přirozeně. Tím se vyhnete i rizikům spojeným s příliš rychlým a nezdravým hubnutím. Mezi ně patří především poruchy příjmu potravy – bulimie a mentální anorexie, ale také jo-jo efekt, odbourávání svalové hmoty, vznik žlučových kamenů, zhoršení kvality nehtů a vlasů a mnoho dalšího.

Jestliže chcete zdravě zhubnout, úpravě jídelníčku a cvičení se nevyhnete. Ale nebojte se, vše lze nastavit tak, aby vám to do puntíku vyhovovalo.