+420 607 683 430
info@fitkustka.cz
facebook.com/fitkustka JARNÍ REDUKČNÍ KURZY hubnutí do léta startujeme od 17.3.2024, rezervujte včas!
Fitkustka-banner-01
Fitkustka-banner-02
Fitkustka-banner-03
Fitkustka-banner-04
Fitkustka-banner-05
Fitkustka-banner-06
Fitkustka-banner-07
Fitkustka-banner-08
Přihlášení
newsletter
... nabídky, novinky, slevy

Lilek obsahující nikotin nahradí cigaretu!

Zelenina s nikotinem. Výmysl? Ne, vědecký fakt.

Dobrá zpráva pro všechny kuřáky, kteří se se svým nebezpečným zlozvykem snaží skoncovat – a většinou marně. Odborníci z Michiganské univerzity v Ann Arboru totiž zjistili velmi zajímavý fakt – některé druhy zeleniny obsahují nikotin.

Samozřejmě si to jen těžko můžeme představovat tak, že si místo cigarety zapálíte třeba papriku. A v žádném případě kvůli tomu nevyhazujte veškerou zeleninu do koše! Zelenina totiž obsahuje množství nikotinu, které je pro lidské tělo naprosto zanedbatelné. Kuřákům, kteří si chtějí odvyknout, ale bojují se závislostí na nikotinu, však může svitnout naděje.

Nikotinovým rekordmanem mezi zeleninou je nepochybně lilek. Obsahuje totiž až 100 miligramů nikotinu na kilogram plodu. Deset kilogramů lilku se tak vyrovná jedné cigaretě. Na druhém místě figurují rajčata, která shodou okolností patří mezi nejlepší přírodní antioxidanty. Nikotin se nalézá i v paprikách, bramborách, květáku a dalších druzích zeleniny.

A pokud vám ani lilky či rajčata nepomohou překonat závislost na nikotinu, mohou si připsat alespoň jedno velké plus – určitě je lepší, když si místo cigarety do pusy strčíte zeleninu. Za prvé se vám tam už cigareta nevejde a za druhé alespoň dostanete do sebe i nějaké vitamíny. Nikotin navíc může pomoci i se soustředěním a zlepšením pozornosti. Další důvod, proč si dopřát zeleninu.