+420 607 683 430
info@fitkustka.cz
facebook.com/fitkustka JARNÍ REDUKČNÍ KURZY hubnutí do léta startujeme od 17.3.2024, rezervujte včas!
Fitkustka-banner-01
Fitkustka-banner-02
Fitkustka-banner-03
Fitkustka-banner-04
Fitkustka-banner-05
Fitkustka-banner-06
Fitkustka-banner-07
Fitkustka-banner-08
Přihlášení
newsletter
... nabídky, novinky, slevy

Jídelníček proti pálení žáhy.

Zastavte pálení žáhy výběrem vhodných potravin.

S pocitem pálení žáhy se někdy setkal každý z nás. Není divu, velký vliv na tyto nepříjemné zdravotní obtíže má i náš nezdravý životní styl – nevhodné stravovací návyky, ale i špatný výběr oblečení. Přestože se na první pohled nejedná o závažné onemocnění, pálení žáhy rozhodně není dobré podceňovat. Někdy je totiž potřeba i operace, zvýšit se může také riziko vzniku zhoubného nádoru. 

K pálení žáhy dochází proto, že kyselé žaludeční šťávy pronikají ze žaludku do vyšší části trávicího systému, kde dráždí sliznici jícnu. Obtíže mohou zmírnit antacida či jiné léky na předpis. Není ale nutné hned běžet do lékárny. Velký vliv na pálení žáhy totiž má to, co jíme. Stačí proto jen upravit jídelníček.

Nepřejídejte se

Hlavní zásadou je se nepřejídat. Jezte raději často, ale menší porce – ideální je jíst pětkrát denně v malých dávkách. Jestliže se přejíte, dojde k uvolnění svěrače mezi žaludkem a jícnem, takže žaludeční šťávy budou mít volnou cestu do jícnu. K tomu může dojít i v případě, že si před spaním dopřejete velké jídlo. Zároveň existuje řada pokrmů a nápojů, které riziko pálení žáhy značně zvyšují. Mezi ty nejznámější patří smažená, tučná a pálivá jídla, cibule, rajčata a rajčatové omáčky, citrusy, čokoláda, peprmintové bonbony, káva, bublinkové nápoje – především ty kolového typu a alkohol.

Jídla, která zabraňují pálení žáhy

Raději do jídelníčku zařaďte potraviny, které pálení žáhy výrazně zmírňují, nebo ho dokonce úplně potlačují. Takovými pokrmy jsou saláty, květák, brokolice, chřest, petržel, banány, melouny, fenykl, ovesné vločky, aloe vera a zázvor. Z masa volte drůbež a ryby, v omezeném množství si můžete dopřát i plody moře. Nejvhodnější přílohou je rýže a kuskus. 

Jídelníček ale není jediná věc, kterou je potřeba změnit. Svůj vliv totiž může mít i oblečení. Nenoste proto příliš upnuté a především zapomeňte na těsné pásky – v oblasti břicha a celého trupu nesmí dojít k přiškrcení. Jinak se totiž pálení žáhy dostaví snadno a rychle znovu. 

Pokud trpíte nadváhou, pokuste se zhubnout

Rozhodujícím faktorem může být i váha. Čím vyšší má člověk BMI (body mass index – index tělesné hmotnosti), tím vyšší je i riziko, že bude trpět pálením žáhy. Obézní lidé jí dokonce trpí třikrát častěji, než lidé štíhli. Proto pokud trpíte nadváhou, změňte svůj životní styl, upravte svůj jídelníček a dbejte na pravidelný pohyb – nejlépe na čerstvém vzduchu.

Kdy vyhledat lékaře?

Občasné pálení žáhy není nic neobvyklého, denně se s ním setká až 10 % dospělých, alespoň jednou za život postihne 40 % lidí, u těhotných žen je téměř na denní pořádku. Pokud se však objevuje často, nebo ho doprovázejí ještě nějaké další zdravotní problémy, určitě neváhejte a navštivte svého lékaře. Jedná se totiž o symptom, který může být spojen i s mnohem vážnějším onemocněním.

Máte-li takové obtíže, které lékař vyloučil jako vážné onemocnění, správnou skladbou jídelníčku vám pomůžeme zmírnit nejen pálení žáhy, ale i váhu a získat vytoužené centimetry.