+420 607 683 430
info@fitkustka.cz
facebook.com/fitkustka JARNÍ REDUKČNÍ KURZY hubnutí do léta startujeme od 17.3.2024, rezervujte včas!
Fitkustka-banner-01
Fitkustka-banner-02
Fitkustka-banner-03
Fitkustka-banner-04
Fitkustka-banner-05
Fitkustka-banner-06
Fitkustka-banner-07
Fitkustka-banner-08
Přihlášení
newsletter
... nabídky, novinky, slevy

Jídelníček na míru při crohnově nemoci.

Crohnova choroba – jak sestavit jídelníček?

Crohnova choroba se v posledních letech konečně dostává do širšího povědomí veřejnosti. Jedná se o velmi nepříjemné zánětlivé onemocnění střev, které může zasáhnout jakoukoli část trávicího traktu. Projevuje se bolestmi břicha různé intenzity, horečkou, průjmy a ztrátou hmotnosti. Jestliže tímto onemocněním trpíte, měli byste si dávat zvlášť velký pozor na skladbu svého jídelníčku. Kvůli střevnímu zánětu i vzhledem ke změně stravy vám totiž hrozí velké riziko podvyživení.

Nemoc se obvykle poprvé objevuje ve věku mezi 15 a 35 lety, dosud ale nejsou přesně známy její příčiny. Na vině může být imunitní systém, který napadá vlastní střevní tkáň, stres, spalničky i složení jídelníčku. Crohnova choroba se totiž často vyskytuje u lidí, kteří konzumují velké množství průmyslově zpracovaných potravin – tedy na celém Západě.

Pozor na podvýživu

Crohnovu chorobu není možné vyléčit, je však možné podávat různé protizánětlivé léky. Právě záněty totiž způsobují podvýživu a nechutenství. Po rozvinutí choroby požité jídlo vyvolává čím dál bolestivější křeče. Pacienti by se v tomto stavu už měli vyhýbat potravinám s vysokým obsahem vlákniny.

Příznaky po požití některých potravin se však liší – u každého pacienta může nepříjemné bolesti vyvolat něco jiného. Mezi nejrizikovější potraviny patří obilniny, konkrétně pšenice, kukuřice, oves, ječmen a žito, dále syrové ovoce, nakládané okurky, plody moře, kvasnice a mléčné výrobky.

Potraviny z jídelníčku vyřazujte postupně

Potraviny, které příznaky vyvolávají, je potřeba pod dohledem lékaře z jídelníčku vyřadit. Musíte však postupovat pomalu – na několik týdnů vyřadit vždy jen jedno jídlo a pak sledovat, zda se zdravotní stav zlepšuje. Ale dejte si pozor, abyste ze své stravy neodstranili příliš mnoho základních potravin najednou. Tím by se váš stav mohl naopak pořádně zhoršit. Právě kvůli eliminaci některých potravin pak lidem trpícím Crohnovou chorobou chybí potřebné vitamíny a minerály. Ty je nezbytně nutné nahradit – je to možné prostřednictvím klasických doplňků stravy, ale i přirozeněji – z jídla. Poradíme vám, jak získat dostatečné množství těchto látek.

Kde získat potřebné vitamíny a minerály?

Vitamín B se nachází v libovém a rybím mase, mléce, obohacených obilninových výrobcích, bramborách, vepřovém mase, vnitřnostech, kvasnicích a ořechách. Vitamín C je obsažen v ovoci a zelenině, především pak v černém rybízu a citrusových plodech. Potřebný vitamín D získáte z ryb a vitamín K z listové zeleniny, rajčat a jater. 

Co se týče minerálních látek, cenným zdrojem vápníku je zelená listová zelenina, mléčné výrobky a sardinky. Železo získáte tučných ryb, vnitřností a tmavozelené listové zeleniny. Hořčík můžete doplnit z ryb a plodů moře. Hladinu selenu pak zvýšíte konzumací ryb, jater a celozrnných obilnin. Zinek načerpáte z hovězího, vepřového i kuřecího masa, mléčných výrobků a plodů moře.

Naděje ve vitamínu E

Podle některých hypotéz by k potlačení zánětu mohl přispívat vitamín E, který je obsažen v olejnatých jádrech, vejcích, zelených částech rostlin a pšeničných klíčcích. Každopádně je ale třeba, aby tyto předpoklady ještě potvrdily odborné vědecké studie.   

Všeho s mírou

Vždy si ale dejte pozor, aby právě potravina, z níž se snažíte získat potřebné vitamíny a minerály, nebyla právě tou, která vám vyvolává nepříjemné příznaky. Pro lidi s Crohnovou chorobou tak platí jediné: jezte všechna výživná jídla podle své osobní dispozice a samozřejmě pokud potřebujete připravit jídelníček pro crohnově nemoci na míru, jsme vám k dispozici.