+420 607 683 430
info@fitkustka.cz
facebook.com/fitkustka JARNÍ REDUKČNÍ KURZY hubnutí do léta startujeme od 17.3.2024, rezervujte včas!
Fitkustka-banner-01
Fitkustka-banner-02
Fitkustka-banner-03
Fitkustka-banner-04
Fitkustka-banner-05
Fitkustka-banner-06
Fitkustka-banner-07
Fitkustka-banner-08
Přihlášení
newsletter
... nabídky, novinky, slevy

Jak hubnout při laktózové intoleranci.

Hubnoucí jídelníček při laktózové intoleranci – jak na to?

Přibližně každý šestý Čech má problémy s intolerancí laktózy, tedy stavem, kdy jeho tělo nedokáže rozložit laktózu obsaženou v mléku a některých mléčných výrobcích. Řadě lidí však tato nesnášenlivost nikdy nebyla diagnostikována. Často tak trpí nepříjemnými zdravotními problémy, aniž by věděli, co za nimi vězí.

Příznaky laktózové intolerance

Jak laktózovou intoleranci poznat? Nejčastějšími příznaky jsou průjmy, zvracení, nadýmání, bolesti břicha, ekzémy a pálení žáhy. Nemusí se však objevit všechny tyto problémy. Způsobeny jsou tím, že si tělo neumí vytvořit enzym laktázu, bez níž nemůže ve střevech vstřebat laktózu. Ta se pak neštěpí a není možné ji strávit. Místo toho ji využívají bakterie, které pak ale produkují plyny a další látky, jež dráždí tlusté střevo. 

Pokud máte podezření na laktózovou intoleranci, existuje jednoduchý způsob ověření, který můžete zkusit sami doma – stačí vypít sklenici mléka nalačno a následujících 12 hodin pozorovat svůj zdravotní stav. Jestliže se objeví bublání v břiše či některý z výše zmíněných příznaků, je velmi pravděpodobné, že trpíte nesnášenlivostí laktózy. Pro jistotu ale navštivte svého praktického lékaře či alergologa. Provede vám krevní testy, z nichž tento zdravotní problém může snadno a spolehlivě odhalit. 

Kdy se laktózová intolerance objevuje?

Laktózová intolerance se může projevit v podstatě kdykoli. Často bývá vrozená, nebo se objevuje v pubertě, dospělosti či v seniorském věku, kdy se snižuje schopnost organismu vytvářet enzym laktázu. Nastoupit ale může i po některých lécích, zánětlivých onemocněních střev, celiakii a podobně. V některých případech se jedná jen o dočasný problém, jindy už o trvalý stav. Nejedná se o nemoc jako takovou, neexistuje proto ani spolehlivá léčba. Jediné, co je potřeba udělat, je sestavit speciální jídelníček, v němž se vyhnete mléku, mléčným výrobkům a dalším potravinám obsahujícím mléko. Takový jídelníček vám samozřejmě rádi připravíme. 

Mléko totiž naleznete i v pokrmech, kde byste jej určitě nečekali – například v paštikách, sucharech i salámech. Nachází se také v některých lécích.

Jak upravit jídelníček při laktózové intoleranci?

Jídelníček však upravujte postupně a pozorujte svůj zdravotní stav – některé potraviny s nižším obsahem laktózy vám totiž ani vadit nemusí. Záleží jen na tom, jak budete dané jídlo snášet. U bezmléčné diety se navíc rozlišují dva typy intolerance – na laktózu či na některou ze složek mléka (obvykle na některou z obsažených bílkovin). 

Nejrizikovějšími jídly jsou ta, v nichž se nachází sušené mléko, syrovátka nebo mají nižší obsah tuků. Patří mezi ně především samotné sušené mléko a sušená smetana, některé jogurty a pomazánková másla, kondenzované mléko a nízkotučné jogurty.

Některé mléčné výrobky by vám naopak problémy dělat nemusely. Především jde o máslo a kvalitní jogurty s obsahem tuku alespoň 3,5 %, tvrdé sýry jako je gouda, parmezán, cheddar a eidam 45 %, kysané mléčné výrobky (jogurtové mléko, kysaná smetana, podmáslí a kefír) a šlehačku a smetanu na šlehání.

Zkoušejte, které potraviny jsou pro vás vhodné

Výše uvedená doporučení však neberte jako závazný hubnoucí jídelníček při laktózové intoleranci. Jak už jsme se zmínili, každému může vadit něco jiného. Sami to postupně zjistíte. Pokud se některých mléčných výrobků nechcete vzdát, nevadí. Ve větších obchodních domech už jsou běžně k dostání speciální bezlaktózové výrobky – například mléko, smetana, jogurty, tvaroh, ale i čokoláda a zmrzlina (na tu ovšem pozor, jestliže chcete zhubnout, raději jí odolejte).

Pokud si přeci jen nevíte rady, my vám poradíme!