+420 607 683 430
info@fitkustka.cz
facebook.com/fitkustka JARNÍ REDUKČNÍ KURZY hubnutí do léta startujeme od 17.3.2024, rezervujte včas!
Fitkustka-banner-01
Fitkustka-banner-02
Fitkustka-banner-03
Fitkustka-banner-04
Fitkustka-banner-05
Fitkustka-banner-06
Fitkustka-banner-07
Fitkustka-banner-08
Přihlášení
newsletter
... nabídky, novinky, slevy

Hrsti cukru v potravinách, kde bychom jej nečekali.

Skrytý cukr. Ze kterých potravin přijímáme hodně cukrů, aniž bychom o tom věděli?

Že cukrovinky a slazené limonády jsou plné cukru, víme všichni. Cukr se však skrývá i v potravinách, kde byste ho nečekali. Málokdo z nás totiž poctivě studuje štítky se složením jednotlivých výrobků. A pokud ano, zastaví se na obsahu tuku, soli a počtu kalorií. I cukr přitom má na naše zdraví i naši postavu velký vliv. Kde se tento „skrytý“ cukr nalézá?

Obecně potraviny obsahující více než 15 gramů cukru na 100 gramů již mohou být škodlivé. Zvyšuje se riziko vzniku cukrovky a dalších nebezpečných zdravotních problémů. A kromě toho se samozřejmě i zvětšuje hmotnost.
Zajímavé je, že velké množství cukru se nachází i ve slaných potravinách, pečivu, omáčkách a hotových jídlech. I takový rybí sendvič z McDonalds obsahuje kostku cukru – hlavně z dresinku a housky. V 500 gramech hotové boloňské omáčky pak je dokonce 6,5 kostky.

Ovoce

Ovoce je nepochybně zdravé a obsahuje spoustu vitamínů. Ale i když se říká, že je možné ho sníst, kolik chcete, není tomu tak. Nachází se v něm totiž velké množství cukru. Například jablko obsahuje 2,5 kostky cukru, banán dokonce 4 kostky. Neznamená to ale, že teď ze svého jídelníčku ovoce vyškrtnete! Bez něj se zkrátka neobejdete. Stačí, když se jím nebudete ládovat od rána do večera. Cukr v ovoci je navíc označovaný jako „dobrý“.

Ovocné džusy

Zatímco cukr v ovoci se počítá jako „dobrý“, u džusů a šťáv už tomu tak není. Chybí v nich totiž vláknina a spousta cukru je přidána pro lepší chuť. Například ve 200 mililitrech pomerančového džusu tak je 3,5 kostky cukru.

Ochucená minerálka

Přestože některé ochucené vody na první pohled mohou vypadat zdravě, není tomu tak. S ovocem namalovaným na etiketě mnohdy nemají společného vůbec nic. Sladkou chuť mají jen díky vysokému obsahu cukru. V lahvi minerálky o objemu 1,5 litru je až 16,5 kostky cukru. Pro srovnání: půllitrová láhev slazené limonády obsahuje kolem deseti kostek cukru.

Nízkotučné výrobky

Tyto produkty sice obsahují méně tuku než ty klasické, ale mnohdy více cukru. Právě cukrem se totiž kompenzuje nedostatek chuti a textury. Běžný nízkotučný jogurt o hmotnosti 175 gramů obsahuje přibližně 2,5 kostky cukru.

Sušené rozinky

Sice v nich není „špatný“ cukr, ale už 14 gramů sušených rozinek obsahuje 2 kostky cukru. Pokud si jich dopřejete víc, cukr se rychle nahromadí. Další důkaz, že nic se nemá přehánět.

Celozrnné vločky s mlékem

Miska celozrnných vloček s mlékem je považována za jednu z nejzdravějších snídaní. Ve skutečnosti ale 30 gramů vloček se 125 mililitry mléka obsahuje 2,5 kostky cukru. Dvaadvacet procent složení vloček totiž tvoří právě cukr. V mléce se pak nachází ještě další půlka kostky.

Ovocné müsli tyčinky

Tato sladkost má řadu výhod, rychle vám dodá energii a je zdravější než obvyklá cukrovinka. Zároveň ale obsahuje také 2 kostky cukru. Ten pochází z ovoce, část je ale přidána uměle pro lepší chuť. Tedy i to, co se tak tváří jako zdravé a ideální k hubnutí, může opravdu pomoci zhubnout. V našich jídelníčích na míru, vám zvolíme takové potraviny, které máte rádi a které určitě pomohou k vysněné váze.