+420 607 683 430
info@fitkustka.cz
facebook.com/fitkustka JARNÍ REDUKČNÍ KURZY hubnutí do léta startujeme od 17.3.2024, rezervujte včas!
Fitkustka-banner-01
Fitkustka-banner-02
Fitkustka-banner-03
Fitkustka-banner-04
Fitkustka-banner-05
Fitkustka-banner-06
Fitkustka-banner-07
Fitkustka-banner-08
Přihlášení
newsletter
... nabídky, novinky, slevy

Detoxikace organismu: pozor na „zaručené“ postupy!

Musíte se "detoxikovat", vážně? 

Detoxikace organismu je v posledních letech velké téma. Existuje spousta „zaručených“ postupů a speciálních (většinou předražených) preparátů, díky nimž si údajně můžete očistit tělo celé, ale i jen jednotlivé orgány. Vědci však nic takového dodnes žádnými důkazy nepotvrdili. Čisticí diety naopak mohou našemu organismu pořádně uškodit. Hlavním problémem čisticích diet je, že lidský organismus je u nich chápán podobně jako komplikovaný systém potrubí. V něm se zachycují nebezpečné toxiny a jedy, které má právě detoxikace odstranit. Jenže lidské tělo samo dokáže potřebné složky potravy zužitkovat a zbytek (mimo jiné zmíněné toxiny) zlikvidovat či vyloučit.

Na detoxikaci organismu si ale řada lidí založila slušně vydělávající byznys. V tom lepším případě z vás jen vytáhnou peníze, v horších případech ale můžete skončit i v nemocnici. Na které mýty o detoxikaci organismu si dát pozor?

1.    Všechno vyřeší projímadla

Toto je snad nejnebezpečnější a nejdrastičtější mýtus, jaký se k detoxikaci organismu vztahuje. Lékaři proto před ním velmi důrazně varují. Projímadla organismus vyčistit nedokáží, navíc ho odvodňují, narušují rovnováhu ve střevech a tělo přichází o důležité minerály. V žádném případě by se projímadla neměla používat dlouhodobě, snadno si na nich totiž můžete vypěstovat závislost a vaše střeva by bez nich pak už nedokázala správně fungovat.

2.    Čím dražší kúra, tím víc pomůže

Už jsme se zmínili, že na detoxikačních kúrách si řada lidí postavila živnost. Většinou se však jedná o podvod, který vyčistí akorát tak vaši peněženku. Zapomeňte proto na „zázračné“ náplasti a procedury, které vám ve výsledku mohou akorát uškodit. Zvláště pro děti, těhotné ženy a nemocné lidi mohou být tyto postupy opravdu nebezpečné. Snadno totiž naruší správné a přirozené fungování organismu.

3.    Bez hladovění to nepůjde

Půst sice může do jisté míry opravdu pomoci, ale nic by se nemělo přehánět. V žádném případě by neměl přesáhnout tři dny a nemocní lidé by se mu měli vyhnout pořádným obloukem. Jestliže se pro půst opravdu rozhodnete, udělejte to v době, kdy se nebudete muset nijak namáhat a budete moci trávit co nejvíce času na čerstvém vzduchu. Den před startem půstu jezte výhradně lehká jídla. Po celou dobu dbejte na správný pitný režim, nejvhodnější je čistá voda s citronovou šťávou.

4.    Klystýr vše vyřeší snadno a rychle

Přestože někteří odborníci detoxikaci organismu prostřednictvím výplachu tlustého střeva doporučují, většina lékařů tento razantní postup odmítá. Je totiž určen pro pacienty, kteří trpí vážnými chronickými potížemi se zácpou. V posledních letech se navíc objevila ještě razantnější metoda zvaná hydrokolonoterapie, kdy se k průplachu tlustého střeva používá několik desítek litrů vody, zatímco u klasického klystýru se používají jen litry dva. V každém případě musí tato procedura probíhat pod dozorem lékaře.

5.    Všechny toxiny vypotím

Pobyt v sauně má nesporné výhody, především zvyšuje imunitu a zlepšuje náladu. Žádné velké očištění organismu si tím ale nezajistíte. Z těla se totiž vyloučí voda i potřebné minerály, toxiny v něm však zůstanou i nadále.

6.    Všelék zelený čaj

Základem většiny detoxikačních kúr bývá zelený čaj. Jeho příznivé účinky jsou nesporné – snižuje hladinu cholesterolu v krvi, pomáhá lidem s cukrovou, premenstruačním syndromem i genitálními bradavicemi. Že by pomáhal při detoxikaci organismu, však dosud dokázáno nebylo. Jedno je ale jisté – pijte pravý zelený čaj, nikoli nějaké jeho náhražky, které jsou plné cukru a dalších nepotřebných látek. Zároveň také pijte dostatečné množství vody.

7.    Musím sníst co nejvíc ovoce

O tom, že je ovoce zdravé, není pochyb. Jenže zatímco zeleninu můžete jíst téměř v jakémkoli množství, u ovoce to neplatí. Nachází se v něm totiž velké množství fruktózy, jejíž nadbytek opravdu není pro tělo to pravé.

Co tedy dělat?

V tomto článku jste se dozvěděli, čemu všemu se máte vyvarovat. Ptáte se teď, co tedy máte dělat? Základem je zdravý životní styl, vyvážený jídelníček a dostatečné množství pohybu. Pokud budete toto dodržovat, žádnou detoxikaci organismu nebudete potřebovat. Vše totiž zvládne vaše tělo samo. Můžete mu však pomoci tím, že budete dodržovat svůj jídelníček na míru, který vám rádi připravíme.