+420 607 683 430
info@fitkustka.cz
facebook.com/fitkustka JARNÍ REDUKČNÍ KURZY hubnutí do léta startujeme od 17.3.2024, rezervujte včas!
Fitkustka-banner-01
Fitkustka-banner-02
Fitkustka-banner-03
Fitkustka-banner-04
Fitkustka-banner-05
Fitkustka-banner-06
Fitkustka-banner-07
Fitkustka-banner-08
Přihlášení
newsletter
... nabídky, novinky, slevy

Deset základních mýtů o hubnutí.

10 mýtů o hubnutí. Na co hned zapomeňte.

Mýty o hubnutí na prstech jedné ruky opravdu nespočítáte, existuje jich celá řada. Některé z nich vás možná pobaví, jiné ale mohou i ohrozit vaše zdraví. Kterým mýtům o hubnutí byste rozhodně neměli věřit?

1. Poslední jídlo si mohu dát nejpozději v pět hodin odpoledne.

Jedná se snad o nejrozšířenější mýtus o hubnutí, přestože už od pohledu něco takového nedává smysl. Každý člověk má přece nastavený jiný denní režim. Jak by k tomu přišli lidé, kteří pracují na nočních směnách? Stačí, když si poslední jídlo dáte zhruba tři hodiny před plánovaným usnutím. Žaludek se stihne vyprázdnit a bude se vám lépe spát, ale zároveň ještě nebudete mít hlad.

2. Musím mít hlad, jinak nezhubnu.

Další velmi rozšířený mýtus. Jestliže budete své tělo trápit hlady, z každého jídla si uloží co nejvíce živin do tukových zásob – pro případ dalšího hladovění. Takže výsledný efekt bude přesně opačný, než jste si přáli. Hladověním si navíc oslabujete organismus a budou vám chybět potřebné vitamíny, minerály a další látky, což může vést k velmi nepříjemným zdravotním problémům. Jezte raději malé dávky, ale častěji.

3. Alkohol spaluje tuky.

Komu by se nelíbilo se večer pořádně nadlábnout, potom vyrazit do hospody a díky alkoholu zase všechno shodit? Jenže tak to zkrátka nefunguje. Alkohol tuky nespaluje, naopak je ukládá v těle a zvyšuje chuť k jídlu.

4. Co pomohlo jiným, pomůže i mně.

Každý člověk je unikát, má jinou hmotnost, trávení, ale i fyzickou zátěž. Základní pravidla hubnutí samozřejmě dodržovat musíte, ale nemá cenu kopírovat cizí jídelníčky. Mohlo by se stát, že by vám chyběly potřebné živiny. Nechte si raději vytvořit jídelníček na míru.

5. Dám si zázračnou tabletku a zhubnu.

Kdyby opravdu existovaly zázračné tablety na hubnutí, na světě by nebyli obézní lidé. Už to je znamení, že s těmito tabletami něco nebude v pořádku. Slouží jen k tomu, aby z vás jejich výrobci vylákali peníze – a to nemalé. Většina takových tablet nemá účinky vůbec žádné, ale některé z nich vám mohou i uškodit!

6. Cvičením nezhubnu, akorát přiberu svalovou hmotu.

Tento mýtus je především výmluva, proč necvičit. Ale není opodstatněná. Svalnaté tělo dokonce tuky spaluje rychleji. Cvičení navíc zvyšuje výdej energie, takže hubnutí opravdu napomáhá. Růst svalstva můžete ovlivnit výběrem cviků. Pokud nechcete, aby vám svaly rostly, vyberte si vytrvalostní cvičení s menší zátěží, nikoli intenzivní a silové. Při cvičení si ale dejte pozor, abyste to nepřehnali. Mohlo by totiž dojít k poškození kloubů či výskytu křečí. A to by vás cvičení rychle přestalo bavit.

7. Nechám se zabalit do fólie a tuky jednoduše vypotím.

Při této lázeňské terapii se celé tělo či oblast žaludku obalí igelitovou fólií, aby organismus spotřeboval větší množství vody. Tím má dojít ke shození nadbytečných kilogramů. Tento postup sice může být dobrý proti celulitidě, ale zároveň se může pořádně zvrtnout. Může se totiž stát, že dojde k dehydrataci a omezení průtoku krve. A to je velmi nebezpečné.

8. Zdravým jídlem se mohu ládovat od rána do večera.

Je samozřejmě dobře, že jste se rozhodli pro zdravější jídelníček, ale ani tak to nesmíte přehánět. Například tmavé celozrnné pečivo sice obsahuje zdravější látky, ale zároveň má stejnou energetickou hodnotu jako pečivo světlé.

9. Bez nízkotučných jídel to nejde.

Nízkotučné a light produkty jsou dalším oblíbeným trikem výrobců. Sice neobsahují tuk, ale to ještě neznamená, že jsou nízkokalorické. Chuť totiž musí výrobci doplnit něčím jiným – například umělými sladidly, po kterých rozhodně nezhubnete. Často také do sebe dostanete spoustu zbytečných chemických dochucovadel.

10. Já prostě nikdy nezhubnu!

Řada lidí tvrdí, že nikdy nemůže zhubnout, protože sklony k obezitě zdědila po svých rodičích. Není to pravda. Pravděpodobně jen někde děláte chybu a jste zvyklí na špatný životní styl. Svěřte se proto raději do péče odborníků.

Tak jak na to?

Doteď jste některým z těchto mýtů věřili? Nebo snad úplně všem? A nyní nevíte, jak hubnout správně? Ráda vám poradím. Připravím vám jídelníček, který bude šitý na míru přímo pro vás. Nebudete muset chodit spát s prázdným žaludkem, celé dny hladovět, utrácet peníze za prášky na hubnutí, které stejně nefungují, nechávat se balit do fólie a vystavit se riziku dehydratace a podobně. A hlavně uvidíte, že to (na rozdíl od těchto mýtů) skutečně funguje.